RECIPE FOR CHRISTMAS GINGERBREAD COOKIES / MÓJ PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Cześć Wam!

Dziś chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na tradycyjne pierniczki. Są na prawdę przepyszne, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Aby je przygotować będziecie potrzebować:
– około 500g mąki tortowej,

– 3/4 kostki masła,

– 3 łyżki miodu,

– 1 szklankę cukru,

– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,

– 1 łyżeczkę cukru wanilinowego,

– 1 opakowanie przyprawy do pierniczków,

– 1 jajko

img_20161215_112908-kopia

Przygotowanie:
dsc00850-kopia
Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierniczków oraz jedno jajko. Zanim zabiorę się za ugniatanie wszystkiego rękami, w garnuszku podgrzewam masło wraz z miodem, i cukrem, od czasu do czasu mieszając tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie rozpuszczone – przestudzone już masło z miodem i cukrem dodaję do miski ze składnikami.

dsc00852-kopia
Ugniatam.

img_20161215_120315-kopia
Kiedy ciasto jest już gotowe, ląduje na 30 minut w lodówce.

dsc_1183-kopia
Następnie musimy rozwałkować ciasto i możemy zabierać się za wycinanie kształtów.

img_20161215_165314-kopia

Układamy pierniczki na blasze. Smarujemy je roztrzepanym białkiem lub całym roztrzepanym jajkiem, aby ładnie się błyszczały.
Pamiętajcie, aby na blasze znajdowały się pierniczki o tym samym kształcie, dzięki temu wszystkie ładnie się upieką i nie spalą.
Jeśli tak jak ja chcecie, by pierniczki były również ozdobą choinkową, przed włożeniem ich do piekarnika ”wycinamy” na nich dziurki. Ja zrobiłam to za pomocą słomki do napojów.

img_20161215_165509-kopiadsc_1222-kopiaTeraz ciastka lądują na 7 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż zrobią się złociste
i chrupiące ;-))

Po wyjęciu pierniczków z piekarnika i ich ostygnięciu możemy je dowolnie ozdobić, np. lukrem.

img_20161216_110330-kopia

dsc_1231-kopia
SMACZNEGO! <3

 

 

Navigate